HusCompagniet

 

Som kommende nybygger sidder du måske og tænker - hvad er en klimaberegning egentlig?

Det er en metode til at beregne klimapåvirkningen fra et hus. Beregningen viser CO2-udledningen ud fra både mængden af materialer og præcis hvilke materialer, der er brugt - regnet pr. m2 og pr. år, hvor man betragter huset over 50 år.

Man kan også lave en klimaberegning af muligt andet, for eksempel en mobiltelefon eller en drikkedunk. Resultatet kan bruges til at sammenligne to produkter med samme funktionalitet. 

Vi tager imod opgaven med åbne arme

I HusCompagniet har vi gjort os klar til at lave klimaberegninger ved at uddanne os inden for området og ved at indsamle CO2-data fra vores leverandører og sætte dette i system - og vi har egne specialister til at lave beregningen. Opgaven bliver taget imod med åbne arme.

“Det er en gave, at det nu er et lovkrav at lave klimaberegninger, fordi det vil give os et meget mere finmasket billede af, hvad der betyder noget, og hvilke håndtag, vi kan skrue på, i forhold til at reducere CO2- udledninger. Vi kan også meget bedre følge med i, hvor vi er i forhold til vores egne klimamål,” udtaler Elisabeth Heimdal Wærsted, Bæredygtighedsansvarlig i HusCompagniet.


Læs også:
Prøv vores energiberegner og se, hvor mange penge du kan spare i et nybygget hus fra HusCompagniet 


Hvad betyder det for dig som bygherre? 

For dig som bygherre betyder det nye lovkrav blot, at HusCompagniet laver en klimaberegning på dit hus, og det kræver ikke noget af dig. Vi sender klimaberegningen til kommunen, som herefter giver ibrugtagningstilladelsen. Hele processen er inkluderet i prisen.

Dette vil ikke nødvendigvis være tilfældet, hvis man står for byggeriet selv. 

“Det kan blive en ekstra ydelse, man skal betale for hos specialiserede rådgivere, hvis man bygger på egen hånd. Derudover skal man overveje, hvilken klimaberegning, man får, og om den lever op til de krav, der er i bygningsreglementet,” forklarer Mia Andrea Ørnhøj-Hansen, Bygningskonstruktør i og Certificeret rådgiver i bæredygtigt byggeri.

 

 

Klimaberegningen er et godt og vigtigt værktøj 

I HusCompagniet arbejder vi målrettet på at reducere CO2 i den måde, vi bygger huse på. Vi optimerer løbende og introducerer nye og innovative CO2-reducerede materialer. I den sammenhæng er en klimaberegning et godt og vigtigt et værktøj. Det gør nemlig, at vi nemmere kan prioritere, fordi vi tydeligt kan se, hvilke materialer og bygningsdele, der udleder mest CO2
Vi kan også bruge CO2-data fra eksisterende og potentielt nye leverandører til at sammenligne forskellige produkter og løsninger.

“Klimaberegningen giver mulighed for at arbejde med klimabelastning på en systematisk måde. Beregningen er en forenkling, fordi man fx ikke tager transport med, men det gør det muligt at sammenligne på ensartet måde på tværs af byggeri,” forklarer Mia Andrea Ørnhøj-Hansen.

“Klimaberegningen giver et sprog for at tale om bæredygtigheden i et byggeprojekt,” understreger hun.

Startede allerede med klimaberegninger i 2019

I HusCompagniet lavede vi allerede vores første klimaberegning i 2019 og har siden arbejdet med det på et antal af vores huse som en del af arbejdet med at nå vores klimamål.

Beregningerne viser, at vi er godt med - også i forhold til den kommende grænseværdi, der forventes at blive gældende fra 2025. En del af vores huse ligger endda i den frivillige lavemissionsklasse, som er sværere at opnå.

Læs også: Spar penge på energi, når du bygger nyt