HusCompagniet

Lad din strøm komme fra vedvarende energi 

Når du bygger nyt, har du en række muligheder, der ruster dit hus endnu bedre til fremtiden. En af dem er solceller. Her får du en løsning, der gør dig mere uafhængig af stigende elpriser, samtidig med at dit hus får en blivende merværdi.

Solen er en enorm kilde til energi.

Jorden modtager hvert år 120.000 terawatt solstråler – nok til at dække verdens samlede energiforbrug 20.000 gange. Ved at installere solceller i dit nybyg bidrager du til at dække energibehovet med vedvarende energi. 

Solceller er en meget teknisk størrelse, men det fungerer kort sagt sådan, at sollysets energipartikler aktiverer elektroner i panelerne, som river sig løs fra deres normale position. Selve solcellen er en halvleder lavet af grundstoffet silicium. I halvlederen kan strømmen kun gå én vej, så når elektronerne aktiveres af solens energi, bevæger de sig i samme retning, og der skabes strøm.

Få en langtidsholdbar løsning


Solceller bliver mere og mere populære. Og det er der flere grunde til. Med solceller får du mulighed for at producere vedvarende energi til dit eget elforbrug. Den el, du producerer, men ikke selv bruger, bliver solgt til elnettet.

Og når du først har fået installeret solceller, har du glæde af dem i mange år, da solceller har en lang levetid. At de er uden bevægelige dele gør solcellerne driftssikre og giver lave vedligeholdelsesomkostninger.  

En af fordelene ved solceller er også, at de kan give dit hus en bedre energiklasse (lavenergiklassen A2020, i stedet for A2015 som er standard) – et plus, der gavner dig, imens du bor i dit hus, og gør dit hus mere attraktivt, når du engang skal sælge det igen. 

Det er ofte det æstetiske, der afholder boligejere fra at montere solceller. Heldigvis er der sket klare forbedringer over årene, og solceller kan nu laves, så de fletter sig naturligt ind i husets æstetik.

Solceller producerer selvsagt ikke strøm om natten. Men resten af døgnet producerer de strøm til dit hus. Det gælder også, når der er overskyet – du skal dog forvente, at mængden af strøm, der produceres, vil være mindre. Det samme gælder dermed også i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret.

Sidst – men for de fleste ikke mindst – er der rigtig god økonomi i at inkludere solceller i planerne for dit nybyg. 


Penge i hånden hver måned


Der er flere grunde til, at solceller er en økonomisk klog beslutning. Ifølge en undersøgelse foretaget af boligsiden.dk bidrager solceller med en reel merværdi til din bolig og tjener sig hjem ved et eventuelt salg. 

Solceller er med årene blevet markant billigere at anlægge. Alligevel er det en stor investering, og inden du træffer beslutningen, er det vigtigt, at du tager et kig på dit behov og dine boligønsker. 
Hvor meget af dit forbrug, der kan dækkes af strøm fra solceller, afhænger af dit forbrugsmønster, og om du f.eks. har elbil. Med et batteri tilkoblet dit anlæg kan du lagre noget af den strøm du ikke bruger når den produceres og gemme den til når du har brug for den.
Antallet af solcellepaneler og størrelsen på et eventuelt tilkoblet batteri skal dimensioneres til husets behov – og her kan man regne med, at anlægget dækker 70-90 % af husets strømforbrug, hvis du har et batteri på 10 kWh tilknyttet dit anlæg. Med et batteri på 5 kWh vil anlægget dække 65 – 85 % af husets strømforbrug. 

Du kan udnytte solen endnu mere med et tilknyttet batteri - her er det muligt at lagre strømmen til senere brug og dermed minimere dit strømindkøb når priserne er høje.

Et eksempel: 
En familie med et hus på 180 kvadratmeter med jordvarme, som har et årligt forbrug på 2500 kWh til opvarmning og varmt vand samt 3500 kWh til forbrugsel, kan med et anlæg på 20 paneler og 10 kWh batteri forvente at producere 6000 kWh – svarende til 100 % af deres strømforbrug. I praksis kan de dog ikke bruge alt dette, da de ikke kan bruge al strøm, mens det produceres. Realistisk vil de kunne dække 75 % af deres strømforbrug og skal dermed købe de resterende 1500 kWh fra elnettet og samtidig sælge 1500 kWh til elnettet på tidspunkter, hvor de ikke får brugt deres producerede strøm. 

Når du installerer solceller i dit nybyg, vil du opleve en månedlig besparelse i elforbrug, som er dobbelt så stor, som det koster dig at betale af på selve investeringen. Det betyder, at du – takket være solcellerne på taget – hver måned får 500 kroner i hånden. Og som elpriserne stiger, bliver regnestykket kun bedre. Kilde: MyEnergy

Tal med din bank – måske kan du få hævet lånerammen, hvis investeringen bruges på solceller. Det kan også give mulighed for at få et grønt lån til særligt gode vilkår.